Att vi har människor som arbetar uppe på våra tak som kan säga nej till ett osäkert tak är bra. Men hur är det med ditt eget omdöme? Snön ligger packad och tung på taket, och du ska upp och röja. Hur ser taksäkerheten ut på ditt tak, borde du fråga dig själv. En sotare kan tacka nej till ett uppdrag som ser för farligt ut, men hur ser din egen bedömningsförmåga ut? Låt proffsen avgöra om ditt tak är säkert eller inte: annars är risken att olyckan är framme. 

Vi kan rekommendera att läsa på om taksäkerhet med taksakerhetstockholm.se där du både kan beställa en säkerhetsanordning på ditt tak men också läsa mer om vad som behövs för att ditt tak ska vara säkert. Det är allt från säkra stegar till halkskydd och skyddsräcken. Det är lätt att förbise detta, men det är du som fastighetsägare som ansvarar för att ditt tak är säkert. Ska du eller någon annan upp på taket är det alltså under ditt ansvar.

Många fallolyckor som kan hindras

Är ditt tak osäkert är risken för att du eller någon annan ramlar ner mycket stor. När det gäller sotare och andra takarbetare har de en utbildad blick som på en gång kan bedöma om ett tak är säkert att arbeta på eller inte. Men hur är det med din egen bedömningsförmåga? Det är bättre att låta proffsen komma och göra den bedömningen, än att du själv ska lägga värdering i om du tycker att ditt tak ser ”säkert ut” eller inte.

Här finns exempel på saker ett tak ska ha för att vara säkert:

  • Stege, på fasad, vägg och mer
  • Halkskydd
  • Skyddsräcke att ta tag i
  • Livlinefästen, gärna om du har en högre byggnad
  • Snörasskydd, viktigt även för folk som passerar huset där nere

Det händer då och då att även proffsen ramlar ner från taken trots att de kanske gjort bedömningen att det är ett säkert tak. Höjd ska man alltid ta med respekt och inte slarva med, och därför är det väldigt viktigt att du som husägare arrangerar alla tänkbara medel för att sotare, du själv eller någon annan inte ska ramla ner från taket.