Det blir allt vanligare att råka ut för att någon använder sig av din identitet för att utföra köp eller andra tjänster som kräver personuppgifter på nätet. Nu går bankerna ihop för att stoppa ID-bluffarna och få bukt på bedrägerierna mot privatpersoner.

Att utsättas för ID-stöld kan leda till många jobbiga ekonomiska påföljder. Det kan hända att någon skapar ett spelkonto i ditt namn, skaffar kreditkort eller beställer hem varor. Får du en avi om att hämta ett paket som du inte känner till kan det vara en varningsklocka att någon kapat din identitet och beställt något i ditt namn. Att bedrägerierna ökar är ett faktum. Så kallade ID-spärrar som privatpersoner kan skaffa för att skydda sin identitet har ökat med hela 26% enligt en undersökning från UC. Ett vettigt sätt att hålla din identitet skyddad från att bli kapad.

Storbankerna i Sverige har även de tröttnat på bedrägerierna och gick tidigare i år samman för att få stopp på ID-bluffarna. Deras strategi går ut på att genom en informationskampanj få folk mer medvetna om risken för identitetsstöld. Bland annat ska signeringstexten som syns i mobilt bank-id bli tydligare. En strategi som bedragarna använder är nämligen att via telefonsamtal uppmana den utsatta personen att acceptera något via bank-id. Genom att få allmänheten mer upplysta hoppas man kunna minska antal bedrägerier. Vill du ha fler tips på hur du skyddar dig mot identitetsstöld kan du surfa in på polisens hemsida.