Trots den rejäla ökningen av hushållsnära tjänster har vi också blivit bättre och mer idoga på att själva fixa i hemmet. Mindre renoveringar och justeringar är populära att utföra på egen hand, och drömmen om att köpa ett hus som med inte allt för avancerade medel går att rusta upp själv verkar ha rotat sig i många svenskars hjärtan. Se till att ha rätt utrustning, bra verktyg – och gärna en hjälpande hand vid tunga lyft.  

På https://sandbergsjarn.se/ ser man en ökning av efterfrågan på verktyg för hemmafix. Allt från högtryckstvättar till olika maskintillbehör är populärt att beställa idag, både tack vare att vi ”hemmafixar” mer än någonsin – och dessutom har verktygen blivit smartare och betydligt säkrare än vad de var för bara ett par decennier sedan.

Att välja rätt verktyg

Men även om vi idag kan leta oss fram till det mesta genom tutorials och lära oss installera både det ena och det andra, är säkerhetstänket när vi renoverar desto viktigare idag. Eftersom många saker vi gör utförs av amatörer – oss själva – som med mer eller mindre erfarenhet använder avancerade hushållsmaskiner och byggtillbehör kan också olyckorna i hemmen öka. Det kan röra sig om en stege som brister, en borr som slinter eller att man har utfört en renovering på gården som faktiskt bryter mot bygglagar och regler.

Det ökade hemmafixet får ses som en del i den ökande trenden att inreda mer personligt och utföra saker från grunden. Här gäller att stanna upp och fundera över vad man själv är kapabel till och vilken säkerhetsutrustning man har tillhands för att kunna utföra det man hade tänkt. Ett enkelt takpannebyte kan resultera i svåra skador om man inte tänker på att installera bra taksäkerhetsannordningar – en elinstallation kan ha förödande effekter om man inte är utbildad elektriker. Det är alltid viktigt att beställa hem bra, smarta och säkra verktyg och bara utföra de typer av renoveringar man själv är kapabel till att genomföra. En annan bra tumregel är att aldrig vara själv – utan se till att man har byggsällskap som kan bistå med tyngre lyft eller en extra hand någonstans där det behövs.