Allt fler väljer att göra sina inköp på internet. Det har många fördelar framför butikerna: öppet dygnet runt, stort urval och dessutom blir det enklare att jämföra priser och se vilka som erbjuder det bästa alternativet. Men det är inte helt utan risker, och nu är det många som lyfter varningens finger för att vi ska bli bättre på att handla säkert på nätet.

Är du en av de tusentals svenskar som handlar sina presenter, inredning, kläder och till och med mat på internet? Det finns ett urval sajter att vända sig till om man vill ha säker och billig shopping med brett utbud, till exempel kan man se det här: https://varuhus1.se/presenter-1 och det är ett välkänt internetvaruhus. Regel nummer ett är nämligen att hitta ställen som man vet är säkra. Genom att dra vinsterna av vad som är bra med internetshopping kan man bli bättre på att också hitta varningstecknen för vad som inte är säkra sajter.

Shoppa utan risker

Var tioende konsument har blivit lurad av ett internetköp någon gång. Trots detta känner sig väldigt många trygga när de handlar på nätet och litar till sitt eget omdöme. Det är inte ovanligt att man råkar på ett bedrägeri när man handlar dyrare saker, det kan vara konsertbiljetter och liknande, men det är inte heller ovanligt att bli lurad på billigare prylar.

Hallåkonsument.se har man listat några punkter som vi tycker sammanfattar säker shopping på ett mycket bra sätt, så här lyder punkterna:

  • Var alltid misstänksam mot extremt billiga erbjudanden och ”mirakelprodukter”
  • Kolla upp företaget du ska handla hos.
  • Läs alltid köpevillkoren eller avtalsvillkoreninnan du köper något från företaget.
  • Prova att få tag på företagets kundtjänst.
  • Kolla upp totalpris, leveransvillkor och betalningsvillkor.
  • Kontrollera om du har ångerrätt om du handlar utanför EU.

Polisen varnar för att det är just utländska sajter som är de största riskerna, eftersom de är svåra att kontrollera.