Sommar, sol och tomma fickor. Ficktjuvar är ett sommartecken man helst vill undvika men du kanske ändå anser dig ha full koll på dina ägodelar? Tänk om. Ficktjuvar är ofta väldigt skickliga och kan lyckas stjäla även från den som tror sig ha koll på sina saker.

Svårt att skydda sig helt

Oavsett om du anser att du alltid har koll och uppsikt över dina ägodelar när du är ute på stan eller i utrymmen med stora mängder folk är det svårt att vara helt säker. Ficktjuvarna blir allt skickligare och använder sig av mer avancerade metoder för att få tag på din mobil eller plånbok. Att vara redo att agera på den stora variation av möjliga hot är därför mycket svår. Du behöver dock inte vara helt uppgiven, det finns självklart sätt som kan göra dig till en svårare måltavla för tjuvarna. Polisens egna tips för att minska risken att råka ut för en fickstöld är bland annat att hålla väskan intill och framför kroppen, inte lägga saker i ytterfickorna och att aldrig ha mer pengar på dig än nödvändigt. Ett vanligt knep många ficktjuvar använder sig av är att gå i par, där den ena avleder dig medan den andra utför stölden utan att du märker det. Se därför till att vara uppmärksam om någon kommer fram till dig och agerar på ett sätt som får dig distraherad.

Om mobilen blir stulen

Mobiltelefonerna blir mindre i storlek och större i pris, samtidigt som de blir enklare att stjäla. Det är inte längre bara plånboken som lockar ficktjuvarna. Genom att stjäla din mobil får de en dyr pryl de kan sälja, samtidigt som de även kan använda den för att ringa dyra betalsamtal. Skulle du bli bestulen på din mobiltelefon är det allra viktigaste och mest akuta att du spärrar din mobil och SIM-kort direkt. På Aftonbladet kan man läsa att ficktjuvarna i vissa fall inte är ute efter mobiltelefonen i sig utan själva SIM-kortet. Regel nummer ett vid stöld av mobiltelefon är alltså att spärra den så snart som möjligt för att förhindra dyra och onödiga utgifter. Det går även att ladda ned appar som låter dig se den aktuella positionen för mobilen. På så sätt kan du lyckas spåra telefonen och förhoppningsvis även hitta tjuven.