Riskerna inom byggindustrin är tämligen stora i jämförelse med andra branscher. Sett till olika utföranden inom bygg är riskerna ständigt närvarande. Det gäller även vid hemmabyggen där privatpersoner på egen hand utför jobbet. Inte sällan sker jobb på hög höjd, vilket kräver att säkerheten till fullo garanteras. Både för den som jobbar och den övriga omgivningen i anslutning till arbetsplatsen.

Om sommaren passar många husägare på att renovera husets utsida. Fasader putsas och fräschas upp genom att målas i ny eller samma färg, en aluminiumställning är att rekommendera för att öka säkerheten vid dessa omdaningar av huset. Men även för den vana hemmafixaren gäller det att jobba i en trygg och säker miljö. I den här artikeln beskrivs vikten av en noggrann säkerhet vid fasadrenoveringar och andra byggen hemma.

Hög höjd stor risk

När det kommer till husrenoveringar är utsidan av huset ett moment många väljer att ta sig an om sommaren. Semester innebär tid till att jobba med huset och vädret är optimalt så länge det inte regnar. En husrenovering sker framför allt på hög höjd; det vill säga på stege eller arbetsställning för att kunna jobba med hela fasaden. Den här sortens är egentligen ingenting den som inte har någon tidigare erfarenhet ska ge sig på. Det ska även nämnas att jobbet ofta är mer tidskrävande än amatören kanske tror. Fasadputsning och fasadmålning innebär en risk och den osäkra bör hellre anlita en byggfirma än jobba utifrån dåliga förutsättningar.

Aluminium – gynnsamma egenskaper

Finns dock en viss erfarenhet och kunskap på området kan fasadrenovering självklart göras på egen hand. Men det är då A och O att hemmafixaren använder sig av korrekt utrustning som säkerställer en trygg arbetsmiljö. Även om det bara rör sig om några meters höjd. En tålig och rejäl aluminiumställning är det stående tipset. Aluminium är idag den mest använda metallen; mycket tack vare sina gynnsamma egenskaper. Den är enkel och lätt att montera samtidigt som den är lika stark som traditionellt stål.

Arbetsmiljöverkets riktlinjer

Den som bestämmer sig för att renovera husfasaden själv kan förbereda sig genom att gå igenom diverse riktlinjer. På Arbetsmiljöverkets hemsida finns bland annat en detaljerad arbetsmiljöplan gällande arbete på hög höjd. Här går det exempelvis att läsa sig till att fallrisker bör förebyggas redan på tämligen låg höjd. Den som målar en fasad och står på en ställning inte mer än två meter hög bör alltid garantera säkerheten.