Det är inte helt ovanligt att man råkar ut för riktiga skojare när man ska köpa hus. Många unga som drömmer om att flytta ut till landet kan göra en riktigt dålig affär, och därför vill vi idag lyfta varningens finger och mana alla att anlita en bra mäklare med god lokalkännedom. Dessutom är det bra att känna till att det ligger på köparen att se till att huset är ordentligt besiktigat innan köpet.

Att vi begår en stor risk när vi gör en bostadsaffär är inte alls självklart. Anlitar man en seriös mäklare med välrenommerat rykte som exempelvis Mäklarhuset behöver man inte oroa sig. Det finns exempel på motsatsen och där man inte varit försiktig vid val av mäklare och det kan tyvärr svänga fel. Det hela handlar helt enkelt om att anlita proffs, och alltid ta sitt köpansvar på stort allvar. Här går vi igenom saker som är bra att veta när du ska göra en bostadsaffär.

Köparens ansvar att besikta

För många förstagångsköpare kommer det som en överraskning att det ligger på denne att besikta ett hus. Även om säljaren kan komma med papper på att huset är besiktat och klart – så är det upp till dig att besikta huset på saker du är osäker på. Säljaren får självklart inte komma med falska besiktningsdokument utan skulle i så fall begå ett brott. Men det finns kanske inte någon som besiktat huset på mögel, kollat på vinden eller gett sin expertis på om huset på något sätt löper risk för detta. Finns det ingen sådan besiktning kan det vara en god idé att anlita en besikare. Gör du inte det, och det inte heller går att bevisa att säljaren dolt något (denne kan ju också vara omedveten om problemet) kommer du inte kunna gå vidare eller få ersättning när skadan väl uppdagats, om köpet redan är gjort.

Det är inte heller ovanligt att folk tror att en dolda fel-försäkring kan täcka upp eventuella kostnader för dolda fel. Men så är alltså inte heller fallet. Läs mer i den här artikeln om du vill veta mer om det. Ytterligare något som folk inte är medveta om är att även besiktningsmannen kan ha gjort fel bedömning, därför är det viktigt att du anlitar en besiktningsman som också är professionell.

Tips på frågor du kan ställa

Det finns förstås också saker du själv kan göra som du inte behöver överlåta till proffsen. Du kan nämligen lyssna till din egen magkänsla: var noga med att ställa många frågor till säljaren. Vad finns det för saker att hitta på i närheten, var finns närmsta kantarellställe och hur ser relationen med grannarna ut? Alla dessa frågor kan avslöja saker som säljaren annars försöker dölja. Eller så visar det sig faktiskt att du precis landat i din drömaffär – att alla bitar faller på plats och du kommer ut från affären både nöjd och redo att starta ett liv i ditt nya hus!