Har du problem med bananflugor i hemmet? Hör du möss under golvplankorna eller är det kackerlackor som styr i badrummet? Dessa djur är bara några få av alla de skadedjur som finns i Sverige och som du kan få in i ditt hem. Här kan du läsa mer om de vanligaste problem som människor har med skadedjur, men också hur du kan gå tillväga för att bli av med problemen för alltid.

hem skadedjurSkadedjur kan verkligen ställa till stora problem i ditt hem. Vissa djur är dock betydligt mer ofarliga än andra. Bananflugor kommer t.ex. inte göra så mycket mer än att vara otroligt irriterande, medan skadedjur som möss kan gnaga hål på sladdar och andra ting som kommer att kosta dig att åtgärda. Oavsett vilken typ av skadedjur det är som du har problem med så har de en sak gemensamt. De är alla otrevliga att ha och något som du vill få bort så fort som möjligt.

Skadedjur avlägsnas på olika sätt

Viktigt att komma ihåg är att alla skadedjur måste hanteras på olika sätt. Har du t.ex. problem med möss kan du använda dig av musfällor eller elektroniska apparater som skrämmer bort dem. Även enris sägs vara ett husmorsknep som får mössen att fly. Har du däremot problem med fruktflugor måste du agera på ett annat sätt. Ett knep här kan vara att du ser till att alltid ta bort gammal frukt när den blivit dålig och även se till att tömma soppåsen i köket så ofta som möjligt. För att få bort flugor som redan har satts sig kan du använda färdiga vätskefällor som finns att köpa eller göra en egen fälla med hjälp av honung och vatten i en skål. Även malar är ett stort problem för många människor och då fungerar vanligtvis en malfälla allra bäst.

Förhindra uppkomst av skadedjur

Det bästa sättet att bli av med skadedjur är att se till så att skadedjur aldrig uppstår från första början. Det kan dock vara lättare sagt än gjort, men det finns faktiskt riktigt bra knep som du kan använda dig av för att se till så att ditt hus eller din lägenhet är fri från ovälkomna gäster.

  • Möss – Har du hål i grunden så måste dessa tätas. Se även till att hålla rent under låga balkonger eller under altanen och se till att matrester inte ligger framme och ute.
  • Bananflugor – Bär ut soporna så ofta som möjligt och se till att slänga frukt och grönsaker som blivit gamla.
  • Getingar – Getingar kan vara riktigt jobbiga. Ta bort getingbon som har börjat byggas och skaffa ett bra insektsnät.
  • Kackerlackor – Se till att hålla rent i skåp och lådor, speciellt i kök och badrum. Undvik att ha husdjurens mat framme.

Detta är bara några få av alla de knep som du kan använda dig av för att förebygga och bli av med skadedjur i ditt hem. Skulle det vara så att du har svårt att bli av med problemet är det naturligtvis viktigt att du kontaktar ett företag som arbetar med skadedjursbekämpning så att du får bukt med problemet.